Over mij

Ik ben Geertrui Baeck en wandel al heel mijn leven, in het begin vooral in Oost-Brabant en België. Al snel volgden de buurlanden en andere continenten. Ik deel graag mijn plezier om wandeltochten en reizen voor te bereiden, informatie op te zoeken in tijdschriften en boeken en ook van gedachten te wisselen met andere reizigers. Je hebt drie leuke onderdelen bij op weg gaan : voor, tijdens èn na de reis of tocht.

Al ruim veertig jaar reis ik alleen, met vrienden of familie of heel soms georganiseerd in groep. Gedurende 17 jaar heb ik een reisboekhandel geleid. Zo kon ik mijn enthousiasme voor het wandelen en reizen delen en anderen op weg helpen. Ik leerde ook veel door te luisteren en vragen te stellen.

Van zodra ik begon te werken had ik een ruimer budget voor mijn reizen en wandeltochten. Ik had een lijstje met bestemmingen die ik zeker – en graag snel – wou bezoeken. Eerst Europa en de klassiekers zoals Frankrijk, Spanje, Italië, Griekenland. Te voet, op de fiets, met trein, bus, auto en vliegtuig geraak je ver en tot in de meest afgelegen gebieden. Communicatieproblemen werden verholpen met mimiek en handgebaar of via een tussenpersoon die wel de lokale taal sprak. Cultuurverschillen waren in Europa nog gering. Vooral in Afrika, meer in het bijzonder Mali en Ethiopië, kwam ik in een totaal andere en onbekende wereld. Heel boeiend. Andere landen en continenten volgden.

Goede reisgidsen en kaarten werden intensief gebruikt en vulden mijn boekenkasten. Door romans en reisliteratuur te lezen groeide mijn inlevingsvermogen en inzicht voor andere culturen. Door hier in Leuven met buitenlanders over hun land te spreken opende ik een handige toegangspoort tot gebruiken en omgangsvormen. Later verscheen de reeks Culture Shock op de markt.

Eigenlijk komt het erop aan creatief informatie over een land en hun bewoners te verzamelen als eerste verkenning en voorbereiding. Allerlei prikkels via het nieuws, films, muziek, mode worden opgeslagen in mijn archief. Eens een bestemming gekozen komt de praktische voorbereiding aan bod. Meestal is mijn programma flexibel en vlot aanpasbaar. Als ik ter plaatse nieuwe en interessante informatie krijg kan ik zo heel eenvoudig mijn reisschema wijzigen  😀 .

Veiligheid is een belangrijk aandachtspunt, zeker op reis. Een reisbijstandsverzekering is daarom essentieel. Kopies van betaalkaarten en internationaal paspoort heb ik steeds op zak alsook opgeslagen in een email aan mezelf. Met enkele basis inentingen, niet overdrijven hé, ben je zo klaar om onbezorgd op weg te gaan.  Een kleine tip : vertrek uitgerust op reis. Andere tijdszones, onzekerheid, lawaai en andere voeding kunnen snel je weerbaarheid verminderen. Ziek zijn in het buitenland is geen pretje.

De aantrekkingskracht van onbekende landschappen en culturen blijft prikkelen. Wat is leuker dan je te laten verrassen door een sublieme omgeving ? Of in contact proberen te komen met lokale mensen en een stukje samen te zijn ? Het hoeven echt geen spectaculaire evenementen of plaatsen te zijn om een fijne ervaring te hebben. Gewoon een blik van herkenning en verbinding,  of een gevoel dat je samen deelt, kan al voldoende zijn. Het reisgeluk vind je dikwijls in gewone, dagelijkse, kleine gebeurtenissen en ervaringen.